HVP | Ontstaansgeschiedenis
16357
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16357,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive
PASA LA VOZ IN PERU

De wortels van Hoedje van Papier liggen opmerkelijk genoeg in Zuid-Amerika, in de Peruaanse stad Cusco. Toen Liesbeth Kerstens (1975) vrijwilligerswerk deed in Peru, een land van grote tegenstellingen en schrijnende armoede, stalen de kinderen die veelal leefden en werkten op straat, haar hart. Deze kinderen groeiden op onder zeer moeilijke omstandigheden; ze werden bloot gesteld aan fysiek en seksueel geweld, extreme armoede, alcoholisme en sociale verwaarlozing. Liesbeth besloot samen met haar beste vriend Patrick dat ze verschil wilden maken voor deze kinderen, door hen de kans te geven om in zichzelf te investeren. Dit deden ze met stichting Asociación Pasa La Voz. Vanaf 2005 kregen Peruaanse weeskinderen, werkende kinderen, kinderen uit achterbuurten en kinderen die in een jeugdgevangenis of kindertehuis opgroeiden, de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen door het volgen van de creatieve multimediaworkshops bij Pasa La Voz.

Het eerste product dat de kinderen maakten tijdens een workshop, was hun eigen krant Pasa la Voz. Door samen te werken, het doen van interviews en het opschrijven van hun mening, leerden de kinderen zichzelf goed te verwoorden, kritisch te zijn en voor zichzelf op te komen. Allemaal vaardigheden die nodig zijn om voor zichzelf een beter leven te realiseren. Na deze krant volgden workshops waarbij kinderen radioprogramma’s, films en reportages en zelfs theaterstukken maakten. Met veel plezier, enthousiasme en doorzettingsvermogen werden de workshops gevolgd. De kinderen ontdekten verborgen talenten en hun zelfvertrouwen werd vergroot. Daarmee werd het belangrijkste doel bereikt: de kinderen durfden in zichzelf te geloven, kregen inzicht in hun eigen problemen en namen daarmee het heft in eigen handen. Ze gingen zelf aan de slag voor een beter leven. Het werk van Liesbeth in Peru werd in 2006 vastgelegd door een Nederlandse cameraploeg van omroep LLINK. Bekijk hier de uitzending!

HOEDJE VAN PAPIER NEDERLAND

In 2005 werd in Nederland Hoedje van Papier opgezet, in eerste instantie om de belangrijke activiteiten voor kinderen in Peru te ondersteunen. Vanuit verschillende hoeken werd er in Nederland echter gezegd: dat willen wij hier ook! Want ook in Nederland leven kinderen in aandachtswijken of onder de armoedegrens en ook deze kinderen hebben recht op persoonlijke ontwikkeling en meer zelfvertrouwen. In 2007 is Hoedje van Papier daarom op aanvraag van de Deelgemeente Feijenoord ook begonnen met het geven van multimediaworkshops in Rotterdam. De afgelopen jaren heeft Hoedje van Papier honderden mediaworkshops gegeven op verschillende scholen en buurthuizen. Mooie films, magazines en radioprogramma’s werden gemaakt, waar kinderen en jongeren van opbloeiden en trots op waren. Later werden er ook mediaworkshops ontwikkeld voor ouderen, nieuwe Nederlanders en mensen met een beperking. Inmiddels is Hoedje van Papier in veel meer gespecialiseerd dan alleen mediaworkshops. Met de succesvolle methodiek die al onze projecten kenmerkt, maken we het voor vele Rotterdammers mogelijk om weer mee te doen met de maatschappij. De activiteiten die dit realiseren zijn gericht op taalontwikkeling (taal), ontwikkeling van praktische vaardigheden voor het dagelijks leven (tools) en talentontwikkeling (talenten). Hiermee sterkt Hoedje van Papier jong en oud in hun eigen ontwikkeling en dragen we bij aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen binnen de stad Rotterdam.

 

In de verschillende projecten van Hoedje van Papier wordt er gewerkt aan:

  • het ontwikkelen van praktische en communicatieve vaardigheden.
  • het ontwikkelen en ontplooien van talenten.
  • het versterken van het sociale netwerk door ontmoetingen te realiseren met andere (wijk)bewoners.
  • het aanbieden van gerichte training en begeleiding bij verschillende vormen van vrijwilligerswerk, waardoor deelnemers een zinvolle bijdrage aan de maatschappij leveren.

 

Deze aandachtsgebieden geven deelnemers gezamenlijk nieuwe handvatten voor het weer of meer meedoen in de maatschappij. We richten ons op alle kwetsbare groepen in de samenleving, voor wie het niet vanzelfsprekend is dat zij optimaal kunnen participeren.

↓